Videot villitsevät meitä. Suomalaisista 18–34-vuotiaista nuorista 60 prosenttia katsoo YouTube-videoita päivittäin, ja on ennustettu, että vuoteen 2017 mennessä 74 prosenttia Internetin kaikesta liikenteestä liittyy videoihin. Videohuumassa tehdään myös supertehokasta markkinointia, sillä videot tavoittavat kohderyhmät ja ne jäävät hyvin ihmisten mieleen. Videotuotanto voi olla myös erittäin kustannustehokasta.

Tunnustan. Minäkin katson nettivideoita YouTubessa lähes päivittäin.

Katson ”Smoukahontas” -tyylisten huumorivideoiden ja söpöjen kissavideoiden lisäksi ihan arkisiakin videoita. Esimerkiksi eilen katsoin, miten kymmenistä osista ja ruuveista kootaan erään huonekaluketjun sänky. Vaikka ei se kokoaminen ihan helppoa ollut ­ – edes videolla. Omalta kohdaltani sängyn kokoaminen jäi lopulta perheen insinöörille, mutta se taas ei ollut videon vika.

Huonekalun kokoamisvideota katsellessani ajattelin, että onpa kivaa, että yritys on tehnyt tällaisen opastusvideon. Mutta yrityksethän eivät tee videoita tai viestintää vain siksi, että se on kivaa. Videoita tehdään, koska hyvin suunniteltuna ja toteutettuna, ne saavat aikaan hemmetin hyviä tuloksia yrityksen markkinoinnissa. Tarkemmin sanottuna: myynti kasvaa.

Videoiden teho perustuu siihen, että yritys on siellä missä asiakkaatkin: netissä ja somessa.  Toiseksi tekstin, äänen ja kuvan yhdistelmällä jätetään takuuvarma muistijälki yrityksestä ja tämän tuotteista. Kolmanneksi videoilla pystytään helposti erottautumaan kilpailijoista. Yrityksesi verkkosivuilla julkaistut videot nostavat myös yrityksesi näkyvyyttä hakokoneissa.

Video vaatii jumppaa

Kun suunnittelet videon tekemistä, mieti miksi haluat juuri videon. Tiedätkö, mitä aiot sanoa videolla? Miten? Oletko miettinyt kohderyhmät kuntoon? Jos vastasit yhteen tai useampaan kohtaan kyllä, sinun pitää ehdottomasti kokeilla videoita!

Video tarvitsee aina kumppanikseen kokonaisvaltaista markkinointia.

Vaikka videolla on kiistattomia markkinointietuja, muistathan, että video on kuitenkin vain yksi viestintäväline muiden joukossa. Ajan hermoilla oleva markkinointi toimiikin parhaiten sekä ”onlinen” puolella että perinteisessä ”offline-tilassa”. Hyvä markkinoija osaa yhdistää molempien maailmojen paremmat puolet.

Hyvää videota ei välttämättä tehdä isolla rahalla

Sen sijaan sisällöllä on merkitystä. YouTubesta löytyy useita esimerkkejä huonolaatuisista videoista, jotka ovat kuitenkin viihdytttävän sisältönsä ansiosta saaneet satoja tuhansia katsojia. Laadukkaasti toteutettu video taas ei ole välttämättä tehokas, jos sisältö ei ole kiinnostava.

Toisin kuin luulisi, hyvä video ei välttämättä sisällä lainkaan huumoria, sillä tutkimusten mukaan tuote- ja palvelulähtöiset videot ovat yhtä suosittuja eniten katsottujen videoiden joukossa. Ei huumori tietenkään pahaa tee. Vai mitä sanot tästä Old Spice -mainoksesta (Youtube).

Kuka vaan osaa tehdä videoita?

Kamualla hyvä video ei synny pelkästään kuvaajan tai editoijan käsissä, vaan videon tekemiseen liittyy paljon suunnittelua, ennakointia ja perehtymistä asiakkaan liiketoimintaan. Kohderyhmä on tunnettava hyvin, jotta sisältö osataan suunnitella aina katsojan näkökulmasta. Kun suunnittelutyö on tehty hyvin, on helppo aloittaa kuvaukset. Sen jälkeen video siirtyy editointipöydälle. Kun video on valmis, markkinointi on vasta alussa. On valittava videolle sopivat julkaisukanavat, suunniteltava mahdollinen kampanja, mietittävä jälkimarkkinointia ja lopuksi mitataan vielä videon teho.

Kuka vaan osaa tehdä videoita? Ehkä. Mutta Kamua näkee myös sen kuuluisan isomman kuvan: miten videoilla tuetaan yhden kampanjan lisäksi koko yrityksesi markkinointia.

Tsekkaa vielä minkälaisia videoita sinäkin voisit tehdä

Elonen

Elonen Oy Leipomo on merkittävä keskisuomalainen leipomoalan perheyritys ja johtava kondiittorituotteiden valmistaja. Vuoden 2016 äitienpäivänä Elosen ihanaa mansikkakreemikakkua mainostettiin perinteisellä –  mutta tunteisiin vetoavalla tarinalla.

https://youtu.be/N8Gz2BgMo7I

Muuramen kunta

Muurame on 10 000 asukkaan kasvukunta Jyväskylän seudulla. Muuramen kunta halusi kertoa videoilla muuramelaisten yrityksien menestystarinoita. Harvian tarina on yksi niistä.

Buildercom

Kiinteistöjen ylläpidon ja rakentamisen tiedonhallintaratkaisuihin erikoistunut Buildercom kertoi asiakastarinansa videolla. Videolla kerrottu asiakastarina kertoo yrityksestäsi ja asiakkaistasi varmasti enemmän kuin pelkkä teksti ja kuvat.

https://youtu.be/0XCZIYIJ9kA

 

Kirjoittanut Titta Airo, Kamua Oy:n viestinnän suunnittelija