Kysely lähetettiin noin 1200 työntekijälle, pääsääntöisesti niille, joilla on henkilökohtainen sähköposti. Noin kolmannes vastasi ja sitoutui toimimaan jatkossa ilmastoystävällisemmin, osa koki jo toimivansa ympäristöystävällisesti. Kaikkiaan Mediakonserni Keskisuomalaisen tutkimusyhtiö Tietoykkösen kyselytutkimuksena toteuttamaan ilmastolupaushaasteeseen annettiin liki tuhat lupausta.

Noin 70 prosenttia vastaajista lupasi vähentää ruokahävikin määrää, 61 prosenttia sammuttaa valot toimistolta lähtiessä, 45 prosenttia lupasi kierrättää tarkemmin toimistossa syntyvät jätteen. Lisäksi 44 prosenttia vastaajista lupasi syödä vähintään kerran viikossa työlounaalla kasvisvaihtoehdon ja 27 prosenttia lupasi sopia palaverin etäyhteyksillä.

Lisäksi lupauksia tehtiin vastuullisemmista yrityslahjoista, työmatkoista, tulostamisen vähentämisestä sekä muun muassa kuljetusten ja reititysten vastuullisesta suunnittelusta.

–Eniten vastauksissa yllätti henkilöstön sitoutuneisuus ja innostuneisuus asiaan. Työnantajan tekemälle vastuullisuustyölle on tässä ajassa selvästi tilausta, ja henkilöstö haluaa omalla toiminnallaan ottaa aktiivisesti siihen osaa, sanoo Mediakonserni Keskisuomalaisen laatu- ja ympäristöasiantuntija Marjo Salovaara.

Omien ilmastolupausten lisäksi työntekijöiltä kysyttiin, millaisia ilmastovastuullisia konkreettisia vinkkejä he haluaisivat antaa konsernille.

Vinkeissä painotettiin sähkön alkuperää, kotimaisia ja vastuullisia hankintoja, työmatkaliikunnan tukemista, keskitettyjä roskakoreja, toimituksille kaupunkipyöriä ja paikallisen ympäristöuutisoinnin lisäämistä. Lisäksi etätyön lisääminen, kimppakyydit ja etäpalavereiden määrän kasvattaminen saivat kannatusta.

–Listalla on monta teemaa, joita voimme kehittää eteenpäin. Kyselymme osoittaa, että vastuullisuustyö onnistuu parhaiten, kun teemme sitä sekä yhtiönä että yksilöinä, konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.

Ilmastoryhmä kannustaa keväällä mukaan putsailemaan Itämeren rantaa. Vasemmalla on Ulla Malkamäki ja oikealla on Nora Sipilä.

Kotkaan Itämeren rannan siivoustempaus

Mediakonserni Keskisuomalaisen ilmastolupauskampanja poiki Kymen Sanomilla uuden idean. Taloon perustettiin ilmastoryhmä, jossa on neljä aktiivista jäsentä: Myyntineuvottelija Nora Sipilä, asiakaspalvelija Ulla Brusila, jakelupäällikkö Ulla Malkamäki ja graafikko Juha Rika. Kaikkia heitä yhdistää kiinnostus ympäristöön ja ilmastoasioihin. Työryhmä on tehnyt yhdeksän kohdan listan, jossa kannustetaan tekemään pieniä muutoksia työarkeen. Mukana listalla on muun muassa kannustamista työmatkoihin kävellen tai pyöräillen, jääkaapista löytyy hävikkiruokahylly, lajittelua on parannettu ja kertakäyttöastioita ei enää tilata. Myös siivoajien kanssa on keskusteltu ympäristönäkökohdista.

Tulevana keväänä ilmastoryhmä järjestää Itämeren rannan siivoustempauksen Kotkassa. Tavoitteena on toimia mallina muille. Tempaus liittyy Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -rantojensiivouskampanjaan, jonne ilmoitetaan tempauksessa kerätty jätemäärä. Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja Heidi Ekdahl ehdotti, että rannan siivoukseen voitaisiin houkutella myös lukijoita mukaan ja rakentaa siitä yhteisöllinen tapahtuma.

Kamualla ja Mediasepillä Aholaidassa on siirrytty henkilökohtaisista roska-astioista yhteisroskiksiin, jotta roskapussien käyttöä voidaan vähentää. ”Roskaa syntyy aika vähän, on turha tyhjentää yhtä pussia, jossa on vain yksi purkka, sanoo Kamuan Kirsi Pehkonen (edessä). Kuvassa vasemmalta lukien Roosa Arela, Taina Ristikivi ja Mikko Rautio.