Mediakonserni Keskisuomalaisen sanomalehtipaino Lehtisepät on ostanut Botnia Printiltä painokoneen sekä muut tuotantolaitteet Kajaanin suljettavasta lehtipainosta. Ostettu painokone on ns. kapearatainen kone, joka koostuu seitsemästä painoyksiköstä ja kahdesta taittolaitteesta. Sen automaatiojärjestelmä on modernisoitu joitakin vuosia sitten. Lehtisepät arvioi ostetun kokonaisuuden soveltuvan pitkällä aikajänteellä hyvin omiin tarpeisiinsa ja sanomalehtipainamisen muuttuvaan tuotantotarpeeseen.  

Koneiden purku ja siirto alkavat Kajaanissa elokuun lopussa. Koneet suunnitellaan sijoitettavaksi Lahteen. Suunnitelman mukaan tuotanto uudessa painopaikassa alkaisi vuoden 2025 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Lehtiseppien nykyiset sanomalehtipainot ovat Kouvolassa, Tuusulassa ja Varkaudessa. 

Lehtisepät on 22.8.2024 antanut henkilöstön edustajille kutsun muutosneuvotteluihin tuotannon uudelleenjärjestämiseksi. Lehtisepät harkitsee Tuusulan sanomalehtipainon sulkemista osana tehostamistoimia. 

Uudelleenjärjestelyillä tehostetaan toimintaa ja parannetaan Lehtiseppien kannattavuutta. Toteutuessaan suunnitelmat voivat johtaa arviolta enintään 40 henkilötyövuoden irtisanomiseen, osa-aikaistamiseen sekä muutoksiin työjärjestelyissä ja -sopimuksissa. Arvio Kajaanista ostettavan paino- ja postituslaitteiston henkilöstötarpeesta uudessa sijaintipaikassa on 20 henkilötyövuotta.

Muutosneuvottelut käynnistetään koska painettujen lehtien kysynnässä on tapahtunut mediamurroksen myötä laskua, jonka ennakoidaan edelleen jatkuvan. Painotuotteiden sivu- ja painosmäärät ovat laskeneet ja laskevat. Pandemia ja helmikuussa 2022 alkanut sota Ukrainassa ja siitä johtuvat pakotteet ovat aiheuttaneet voimakasta kustannusten nousua. Kustannusten nousu, inflaatio ja taloudellinen taantuma ovat edelleen kiihdyttäneet painettujen lehtien volyymin laskua ja johtaneet niiden ilmestymispäivien vähennyksiin. 

Lisätietoja:

Vesa-Pekka Kangaskorpi
konsernijohtaja
Mediakonserni Keskisuomalainen
p. 050 688 33

Sauli Vuorinen
toimitusjohtaja
Lehtisepät
p. 050 462 4565